LION'S MANE ehk LÕVILAKA RETSEPTID
GRILLITUD LÕVILAKA STEIGID
Seened:
• 600 g lõvilaka seeni (4 paksu “steiki”)
• 4 sl oliiviõli
• 2 sl sojakastet
• 1 sidruni mahl
• 1 küüslauguküüs, purustatud
• 1 tl suitsutatud paprikapulbrit
• Meresool, must pipar
Romesco kaste:
• 2 punast paprikat (röstitud)
• 1 küüslauguküüs
• 50 g röstitud mandleid
• 1 sl tomatipastat
• 1 sl punase veini äädikat
• 3 sl oliiviõli
• Näpuotsatäis suitsutatud paprikapulbrit
• Sool, pipar
Tomati ja suveürdisalat:
• 4 keskmist küpset tomatit
• 1 peotäis värsket basiilikut ja peterselli, hakitud
• 1 sl kappareid
• 1 peeneks hakitud punane sibul
• 1 sl oliiviõli
• 1 tl punase veini äädikat või sidrunimahla
• Sool, must pipar
Valmistus:
1. Valmista seened: Lõika lõvilaka seened paksudeks viiludeks ja marineeri 30 minutit.
2. Grilli: Kuumal grillil või pannil küpseta 4–5 minutit kummaltki poolt, kuni kuldpruun.
3. Kaste: Blenderda kõik romesco kastme koostisosad ühtlaseks kastmeks.
4. Salat: Haki ja sega kokku tomati-ürdisalat.
5. Serveeri: Aseta seene “steigid” taldrikule, lisa kõrvale romesco kaste ja rohkelt tomatisalatit. Soovi korral serveeri koos krõbedaks röstitud hapusaia viiluga.

LÕVILAKA GRILLTACOD
Seente jaoks:
• 400 g lõvilaka seeni (rebitud väiksemateks tükkideks)
• 1 sl oliiviõli
• 1 tl suitsutatud paprikapulbrit
• Meresool, pipar
Tacode jaoks:
• 8 väikest maisitortiljat
• 2 avokaadot (püreestatud laimimahlaga)
• 1 väike punane sibul (õhukesteks viiludeks)
• Peotäis koriandrit
• Tšillimajonees
Valmistus:
1. Rebi seened väiksemateks tükkideks ja sega oliiviõli, paprikapulbri, soola ja pipraga.
2. Prae või grilli seeni 5–7 minutit, kuni need on kuldpruunid ja krõbedad.
3. Kuumuta tortillad, määri peale avokaadokreem, lisa seened, sibul, koriander ja nirista peale tšillimajoneesi.
4. Serveeri kohe koos laimiviiludega.

LÕVILAKA BURGER
Seente jaoks:
• 600 g lõvilaka seeni (2–3 suurt “ketast”)
• 2 sl oliiviõli
• 2 sl sojakastet
• 1 tl sinepit
• 1 tl vahtrasiirupit või mett
• Sool, pipar
Burgeri jaoks:
• 4 brioche’i kuklit
• Salatilehed, tomativiilud, marineeritud kurk
• Burgerikaste (nt sinepimajonees või tšillikaste)
Valmistus:
1. Lõika seened paksu “kettana” või rebi suuremateks tükkideks. Sega marinaadi koostisosad ja marineeri 20–30 minutit.
2. Grilli seenekettad kõrgel kuumusel 4–5 minutit kummaltki poolt.
3. Rösti kuklid, seejärel lao vahele salat, seeneketas, tomat ja kaste.
4. Naudi soojalt!

CAESARI SALAT GRILLITUD LÕVILAKAGA
Seente jaoks:
• 400 g lõvilakka
• 2 sl sojakastet
• 1 sl riisi- või õunaäädikat
• 1 sl seesamiõli
• 1 tl vahtrasiirupit või mett
• 1 küüs küüslauku, riivitult
• 1 tl värskelt riivitud ingverit
• Värskelt jahvatatud must pipar
• Soovi korral näpuotsaga tšillihelbeid
Seente ettevalmistus:
Lõika seened suupärasteks tükkideks. Sega kõik marinaadi koostisosad kausis kokku. Vala marinaad seentele, sega hoolikalt ja lase vähemalt 30 minutit marineeruda. Seejärel grilli vastavalt retseptile.
Salati jaoks:
• 1 suur rooma salati pea, hakitud
• 2 viilu röst- või hapusaia, kuubikuteks lõigatud ja krutoonideks röstitud
• 40 g parmesani laaste
Caesari stiilis kastme jaoks:
• 2 sl majoneesi
• 1 tl sinepit
• 1 tl sidrunimahla
• 1 väike küüslauguküüs (riivitult)
• 1 sl hakitud kappareid
• 5 sl peenelt riivitud parmesani
• Vett või oliiviõli kastme vedeldamiseks
Valmistus:
1. Marineeri seened sidruni, sinepi ja õliga, seejärel grilli neid 4–6 minutit.
2. Rösti saiakuubikud krõbedaks.
3. Sega kokku kastme koostisosad ja timmi maitse ning konsistents.
4. Lao salat kaussi, lisa grillitud seened, krutoonid ja parmesan. Nirista peale kaste.

SEENERISOTTO LÕVILAKA ja SHIITAKEGA
Koostisosad:
• 1 sibul (hakitud)
• 2 küüslauguküünt (hakitud)
• 300 g risotoriisi
• 100 ml kuiva valget veini
• 800 ml kuuma kana- või köögiviljapuljongit
• 400 g Shroomwelli seeni — lõvilakk ja shiitake
• 50 g riivitud parmesani
• 2 sl võid
• Tüümian, sool, pipar
Valmistus:
1. Kuumuta pannil veidi õli, hauta sibul ja küüslauk klaasjaks. Lisa riis ja sega, kuni see muutub samuti "läikivaks".
2. Lisa vein ja lase alkoholil aurustuda.
3. Lisa puljongit kulbitäie kaupa, pidevalt segades.
4. Vahepeal prae seened eraldi pannil, maitsesta ja jäta ootele.
5. Kui riis on al dente (umbes 15–20min), sega hulka seened, või ja juust.
6. Serveeri maitserohelise, eelnevalt praetud seente ja musta pipraga.
